PN-III-P2-2.1-PED-2019-2436

Titlu proiect : Formula nutritionala imbogatita in nutrienti bioactivi cu efect antimicrobian pentru inlocuirea oxidului de zinc la purcei dupa intarcare

Acronim: Zincored

Support financiar: UEFISCDI

COD Proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2019-2436

Contract nr. 396

 

REZUMAT

Importanța oxidului de zinc în controlul diareei după înțărcare a crescut după interzicerea antibioticelor (2006). La nivelul UE, s-a propus retragerea până în 2023 a utilizării oxidului de zinc ca premix de interventie, din cauza impactului negativ pe care zincul îl poate avea asupra mediului. Unele țări europene au interzis deja utilizarea terapeutică a oxidului de zinc la porc, în timp ce în altele, folosirea acestuia nu este încă interzisă. În acest context, obiectivul prezentului proiect este de a dezvolta o noua formulă de nutret combinat cu potential antimicrobian, bazată pe utilizarea srotului de rapita fermentat, care ar putea înlocui oxidul de zinc prin reducerea inflamației intestinale tranzitorii, diareei și a stresului oxidativ la purcei in perioada de înțărcare.

Proiectul include trei etape și 14 activități experimental demonstrative. Faza 1 se concentreaza pe fermentarea srotului de rapiță cu Saccharomices sp. și caracterizarea lui. Faza 2 include studii in vitro pe culturii de celule, în care potențialul srotului de rapiță fermentată ca înlocuitor al ZnO va fi investigat în enterocitele intestinale și celulele goblet de porc. Faza a-3 se focuseaza pe studii in vivo. Experimentele vor fi realizate pe purcei dupa intarcare in care se vor investiga capacitatea noului produsului furajer incluzand srotul de rapita fermentat de a înlocui ZnO.
Dezvoltarea noii formule nutriționale va include trei niveluri de TRL (TRL 2,3 și 4) și va include activități de cercetare aplicată A2 (A2.1, A2.2, A2.3).

Proiectul include trei etape și 14 activități demonstrative. Faza 1 se va concentra pe fermentarea srotului de rapiță cu Saccharomices sp și caracterizarea lui. Faza 2 se va concentra pe studii in vitro pe culturii de celule, în care potențialul srotului de rapiță fermentată ca înlocuitor al ZnO va fi investigat în enterocitele intestinale și celulele goblet. Faza a -3 a va fi focusata pe studii in vivo. Experimentele vor fi realizate pe purcei dupa intarcare in care se vor investiga capacitatea noului produsului furajer incluzand srotul de rapita fermentat de a înlocui ZnO.

Rezultatele vor contribui la: i) dezvoltarea unei noi formule nutritive eficiente în reducerea inflamației intestinale tranzitorii, a diareei și a stresului oxidativ la purcei după înțărcare; (ii) reciclarea subproduselor din industriile agroalimentare; exploatarea srotului de rapiță fermentată ca un nou agent de înlocuire a ZnO (iii) O mai bună înțelegere a rolului și a mecanismelor compușilor bioactivi care pot avea un efect benefic asupra sănătății porcilor.

 

ECHIPA DE CERCETARE

  1. Ionelia Taranu, coordonator  proiect
  2. Daniela Marin, membru in echipa
  3. Gina Cecilia Pistol, membru in echipa
  4. Mihai Palade, membru in echipa
  5. Iulian Grosu, membru in echipa
  6. Mihai Gras, membru in echipa
  7. Catalin Rotar, membru echipa

 

PREVIOUS

PN 19-09.01.04/2019

NEXT

Green-Sheep