Calitatea Furajelor si a Produselor de Origine Animala

Directii de cercetare


 

  • Studiul mecanismelor de incetinire a proceselor oxidative la nivelul tesutului animal, prin nutritie
  • Studii in vitro privind potentialul antioxidant al unor fitoaditivi de a contracara efectele peroxidarii induse
  • Studii in vitro privind capacitatea unor resurse vegetale de anihilare a radicalilor liberi (iniţiatori ai procesului de peroxidare lipidică)
  • Studiul potentialului antioxidant al unor elemente minerale si vitamine in imbunatatirea stabilitatii oxidative a unor matrici lipidice de origine animala (alimente)
  • Dezvoltarea/optimizarea/adaptarea de noi metode analitice necesare abordarii unor noi teme de cercetare

 

COMPARTIMENT ANALIZE GENERALE

Determinarea continutului de substanta uscata, proteina, grasime, celuloza, cenusa (schema WEENDE) din materii prime furajere, nutreturi combinate, probe de origine animala

image_2022-02-01_111513.png

COMPARTIMENT ANTIOXIDANTI LIPOSOLUBILI (LICHID CROMATOGRAFIE)

Studiul compusilor cu activitate antioxidanta (vitamine liposolubile; β-caroten, xantofile) din materii prime vegetale si produse de origine animala (carne, oua, lapte); influenta acestora asupra calitatii nutritionale a produselor de origine animala.

image_2022-02-01_111552.png

 

COMPARTIMENT CALITATEA LIPIDELOR (GAZ CROMATOGRAFIE)

Studiul  profilului de acizi grași din materii prime vegetale și efectul acestora asupra calitatii lipidelor si colesterolului din produse de origine animală (carne, oua, lapte).

image_2022-02-01_111630.png

 

COMPARTIMENT ELEMENTE MINERALE (SPECTROMETRIE ABSORBTIE ATOMICA)

Studiul distributiei elementelor minerale in probe de natura vegetala si probe de origine animala (carne, oua, lapte); impactul prezentei macro si micromineralelor din ratiile animalelor de ferma, asupra profilului mineral al produselor de origine animala.

image_2022-02-09_074712.png

 

COMPARTIMENT STABILITATE OXIDATIVA (SPECTROMETRIE ABSORBTIE MOLECULARA)

Studiul stabilitatii oxidative a alimentelor de origine animala (oua, carne, lapte); relatiile existente intre proprietatile antioxidante ale nutrientilor din hrana animalelor de ferma si procesele de degradare oxidativa aparute in produsele de origine animala

.image_2022-02-01_111734.png

 

COMPARTIMENT ANTIOXIDANTI HIDROSOLUBILI (SPECTROMETRIE ABSORBTIE MOLECULARA)

Studiul potentialului antioxidant al resurselor vegetale; influenta acestora asupra calitatii nutritionale a produselor de origine animala.

image_2022-02-01_111808.png

 
 
 

 

Dotari pentru activitatea de cercetare

 

COMPARTIMENT ANALIZE GENERALE

Proteina bruta, grasime bruta si celuloza bruta - Kjeltek auto 1030 – Tecator (FOSS Tecator AB, Höganäs, Sweden)

image_2022-02-09_074826.png

 

COMPARTIMENT ANTIOXIDANTI LIPOSOLUBILI (LICHID CROMATOGRAFIE)

HPLC Vanquish™ Core System; Thermo Scientific™.

HPLC Finningan Surveyor Plus; Thermo-Electron Corp.

HPLC - Perkin-Elmer Series 200 Inc.

image_2022-02-09_074912.png

 

COMPARTIMENT CALITATEA LIPIDELOR (GAZ CROMATOGRAFIE)

Gaz chromatograf Perkin- Elmer Clarus 500 (Massachusetts, USA)

image_2022-02-02_095638.png

 

COMPARTIMENT STABILITATE OXIDATIVA SI ANTIOXIDANTI HIDROSOLUBILI (SPECTROMETRIE ABSORBTIE MOLECULARA)

Spectrometru UV-VIS - V-530 Jasco (Japan Servo Co. Ltd., Japan)

image_2022-02-02_095703.png

 

COMPARTIMENT ELEMENTE MINERALE (SPECTROMETRIE ABSORBTIE ATOMICA)

Spectrometru de absorbtie atomica cu flacara/ cuptor de grafit - Thermo Electron – SOLAAR M6 Dual Zeeman, Comfort (Cambridge, UK)

Cuptor cu microunde, SpeedWave, Berghof, Germany

image_2022-02-02_095724.png

 

end



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NEXT

Nutriția Animalelor & Biotehnologii